Ak sa chcete vo vašej novej kuchyni cítiť pri práci dobre a zbytočne sa neunavovať, mali by ste dbať na to, aby boli pracovné plochy a centrá umiestnené vo výške, ktorá je úmerná fyzickým danostiam vášho tela.
Typizovaná výška kuchynskej linky a pracovných plôch v kuchyni je 85 cm a ergonomicky vyhovuje len postavám strednej výšky. Ideálnu výšku pracovnej plochy sa dozviete, keď sa postavíte čelom k stene, ohnete lakeť do pravého uhla a na metri odčítate výšku od podlahy. Od tejto výšky potom odpočítajte 15 cm a dostanete požadovanú výšku vašej pracovnej plochy.
Drez by sa mal od tejto plochy stáť približne o 10-15 cm vyššie, aby sa vaša chrbtica nemusela ohýbať do neprirodzenej polohy pri umývaní riadu. Opačne je to pri nazeraní do hrncov s variacim sa jedlom. Aby bolo varenie v nich pohodlné, mala by sa variaca doska nachádzať približne o 10 cm pod výškou ostatnej pracovnej plochy.
Foto: www.conforama.es