ÚvodKuchyneZariaďujeme kuchyňuRozmiestnenie kuchyne a jej pracovné zóny

Rozmiestnenie kuchyne a jej pracovné zóny

Plánovanie rozmiestnenia kuchyne je zrejme pre každú gazdinku príjemnou udalosťou. Väčšine z nás  v tomto prípade vôbec nezáleží na tom, či sa jedná o malú alebo veľkú, priestrannú miestnosť. Podstatné je, že nás očakáva niečo nové a určite pekné a praktické.

Rozmiestnenie kuchyne a jej pracovné zóny

Ak sa však rozhodneme plánovať kuchyňu bez porady s odborníkom, mali by sme ovládať niekoľko základných pravidiel. Bez ich dodržania by sa mohlo stať, že nám nová kuchyňa neprinesie očakávanú spokojnosť. Pekné, totiž nie vždy znamená praktické.

Zásady ergonómie by nám totiž mali zaručiť, že pracovné zóny v kuchyni budú usporiadané tak, aby práca v nej bola pohodlná a aby sme všetko potrebné mali po ruke.

Rozmiestnenie kuchyne a jej pracovné zóny

Ako začať?

V prvom rade by sme si mali miestnosť vymerať a načrtnúť. Pre správny návrh rozmiestnenia kuchyne je podstatná nielen vzdialenosť medzi stenami, to znamená dĺžka a šírka kuchyne, ale i vzdialenosti od rohov po okná i dvere. Nemenej podstatná je aj výška miestnosti, teda vzdialenosť podlahy a stropy. Na plánik si nesmieme zabudnúť naznačiť aj umiestnenie radiátorov a trubiek prechádzajúcich miestnosťou, poprípade výčnelkov, ktoré sa v miestnosti nachádzajú.

Rozmiestnenie kuchyne a jej pracovné zóny

Zmerať musíme aj šírku dverí, podstatný je aj smer, kam sa otvárajú.  Podobne tak musíme zaznačiť aj šírku okien a to nielen od podlahy, ale aj od stropu a tiež z rohov miestnosti. Dôležité totiž je, aby sme ich mohli pohodlne otvárať a nič im nebránilo v ich funkčnosti.  Na plániku by mali byť zaznačené aj prípojky na plyn, vodu a celkom určite nesmú chýbať ani náčrt umiestnenia elektrických zásuviek a tiež vypínačov.

Rozmiestnenie kuchyne a jej pracovné zóny

 

Rozmiestnenie kuchyne a jej zón

Ak sme si všetko správne zmerali, musíme si v ďalšom kroku kuchyňu rozdeliť na 3 pracovné zóny a to zónu pre:

1. varenie

2. umývanie riadu

3. skladovanie potravín

V zóne určenej na varenie sa samozrejme musí nachádzať sporák alebo varná doska, v umývacej zóne dres a odkvapkávacia doska, no a na ukladanie potravín využívame zvyčajne chladničku, mrazničku a potravinovú skriňu.

Ak chceme, aby sme sa v kuchyni pri každodennej práci veľa nenaohýbali a nenabehali, musíme popremýšľať nad tým, čo teda potrebujeme mať najbližšie a takpovediac najviac po ruke.

V umývacej pracovnej zóne sa, samozrejme, mal nachádzať drez a umývačka riadu, ak ju do kuchyne plánujete zaradiť. Drez a umývačka by mali stáť vedľa seba, by ste si zabezpečeli čo najkratšiu cestu pri ukladaní riadu.

No a v zóne pre skladovanie potravín by mala svoje miesto mať nielen chladnička, ale aj dostatočne veľká potravinová skrina, najlepšie s praktickým výsuvom. Tieto tri zóny by mali vo vašej kuchyni tvoriť tzv. pracovný trojuholník. V kuchyniach tvaru I, ktoré sú najčastiejším riešením v malých kuchyniach, sa samozrejme všetky zóny, nazývané aj pracovné centrá, budú nachádzať na jednej priamke. 

Rozmiestnenie kuchyne a jej pracovné zóny

Foto: www.designservice.group, amiel.club,

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu Stavebník.sk, alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti Weby Group s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, nás kontaktujte na adrese stavebnik@stavebnik.sk

18119