Veľkosť prierezu žľabu závisí od klimatických pomerov v oblasti, od sklonu a veľkosti strešnej plochy, od zbernej dĺžky žľabu a počtu odpadových rúr a od druhu strešnej krytiny (z hladkej strešnej krytiny odteká zrážková voda rýchlejšie a rýchlejšie naplní odpadový systém ako pri drsnej krytine).
Vo všeobecnosti platí, že na 1 m² odvodňovanej strešnej plochy počítame s 1 cm² prierezovej plochy žľabu. Aby bol zaručený odtok zrážkových vôd zo strechy, je nutné, aby bol spád žľabov v pomere 1:150, čo znamená, že na 1,5 metri dĺžky žľabu je výškový rozdiel 1 centimeter.
Prípustný je aj sklon 1:200. V miestach, kde je potrebný rýchlejší odtok zrážkovej vody, sa navrhuje spád 1:100. Tento spád je však už pozorovateľný voľným okom a môže na streche pôsobiť z estetického hľadiska rušivo. Žľaby sa vyrábajú v dĺžkach 2, 3, 4 a 6 m. Je len na stavebníkovi, pre akú dĺžku sa rozhodne. Čím väčšia dĺžka, tým menej spojov. Niekedy závisí aj od dopravy.
Žľaby je potrebné spájať tak, aby sme zabezpečili ich pevné a vodotesné spojenie.
Foto: www.m-strana.ru
Autor: Ivan Nôta