ÚvodKuchyneObklady a pracovné plochyVýber podlahy v kuchyni

Výber podlahy v kuchyni

dlažbaUrčite ste už túto otázku vo vašej domácnosti preberali nespočetné množstvo krát, najmä ak máte pred sebou prestavbu svojho príbytku alebo práve staviate nový dom.

Základnými vlastnosťami podlahy v kuchyni, ktorá má slúžiť účelu tak, aby ste z nej mali radosť a nie zbytočné starosti, by malo byť dostatočné teplo, pevnosť, odolnosť proti mastnote a škvrnám a ľahká údržba. Pre bezpečnosť celej rodiny, by kvalitná podlaha navyše mala mať aj protišmykovú povrchovú úpravu. V prvom rade teda veľmi rýchlo zabudnite na koberce.

 

Akú kvalitu by mali byť podlahy v kuchyni?

Výberu podláh je potrebné venovať dostatočnú pozornosť a to nielen pre ich materiálové vlastnosti, ale aj ich dizajn. Materiál by mal ladiť s kuchynským nábytkom a v prípade, že je kuchyňa prepojená s obývačkou či s jedálňou, mal by ladiť aj s ich podlahami a celkovým štýlom. Treba si tu uvedomiť jednu vec. Napriek prepojeniu, nie je niekedy vhodné položiť do týchto priestorov ten istý typ podlahy.

Asi najobľúbenejším typom podlahy v kuchyniach je dlažba. Moderné materiály, z ktorých je vyrobená, zaručujú jej vysokú odolnosť. Hoci je dlažba tvrdá, nie je krehká a nepoškodí ju ani prípadný pád ťažšieho kuchynského náradia. Jednou z najväčších výhod jej povrchu je nenasiakavosť vodou, nehorľavosť, navyše sa vynikajúco udržiava čistá. Vhodný typ dlažby do kuchyne si skutočne môže vybrať každý, pretože ich ponuka farieb i vzorov je skutočne veľmi pestrá. Jedinou nevýhodou dlažby je jej tvrdosť. Ak by gazdinka mala stáť v kuchyni skutočne nepretržite niekoľko hodín, začali by ju bolieť chodidlá a neskôr celé nohy. Nášľapová plocha dlažby je totiž nielen tvrdá ale i pevná a pod váhou tela nepruží, čo môže nevhodne pôsobiť na organizmus. Nevýhodou dlažby je pre mnohých ľudí pocit chladu, ktorým pôsobí. Riešením je však inštalácia podlahového kúrenia.

Podlahy v kuchyni

O pocite chladu však nemožno hovoriť u drevených podláh, či už paluboviek alebo plávajúcich. Drevo je materiál, ktorý je už na pocit teplý, drevená podlaha dokáže však teplo aj veľmi rýchlo absorbovať. Nevýhodou naopak, je absorpcia vody, ktorá môže spôsobiť jej odutie, alebo aj nízka odolnosť proti poškodeniu napr. pri páde ostrého alebo ťažkého predmetu.

Naopak, drevená podlaha, najmä plávajúca, vynikajúco pruží.

Ak vám v pokládke drevenej podlahy zabráni váš rozpočet, nezúfajte a siahnite po lamináte. Aj keď je povrch tohto materiálu o niečo chladnejší ako povrch skutočného dreva, môže sa zase popýšiť vlastnosťami, ktoré drevu chýbajú. Kvalitné laminátové podlahy sú vynikajúco odolné tak proti vode ako aj opotrebeniu. V ponuke je dostatočné množstvo vzorov i farebných odtieňov a mnohé z nich sú na prvý pohľad na nerozoznanie od dreveného originálu. Okrem toho sa vynikajúco udržiavajú a tak isto jednoduchá je aj ich pokládka.

Podlahy v kuchyni

Stále vyhľadávanejším materiálom pre podhlahy v kuchyni sa stáva aj korok. Jeho špeciálna povrchová úprava ho robí farebne pomerne stálym a dobre odolným voči poškodeniu. Ďalšími z jeho predností sú ľahkosť, čo je vítané najmä pri jeho pokládke a odolnosť proti vlhkosti a či pliesňam. Korok sa odporúča ako materiál na podlahy do rodín s alergikmi. V neposlednom rade, je to príjemný materiál nielen napohľad ale i na dotyk chodidla, pretože je príjemne mäkký a teplý.

Podlahy v kuchyni

I napriek určitému obdobiu, kedy boli PVC podlahy a prírodné linoleum doslova zaznávané, znovu nastáva čas ich návratu. Vracajú sa do našich príbytkov vo vylepšených, modernejších prevedeniach. Najmä pri linoleu si treba uvedomiť, že ide o veľmi kvalitný prírodný materiál, vyrábaný z ľanového oleja. Na podlahe pôsobí nielen esteticky, ale zastáva i niekoľko ďalších funkcií, akou je napr. zvuková izolácia. Na dotyk chodidla je linoleum príjemne mäkké a teplé, jeho povrchová úprava ho predurčuje na využitie u ľudí trpiacich alergiami a astmou, pretože je antistatické a antibakteriálne.

Podlahy v kuchyni

Veľmi obľúbené sú aj kombinácie týchto materiálov. Veď premýšľajme. Na plochu okolo kuchynskej linky je napríklad vhodná dlažba, ktorej povrch je síce chladnejší, ale zato odolnejší voči špine, vode i pádu predmetov. V tej časti kuchyne, kde napríklad sedíme okolo jedálenského stola, môžeme využiť materiály, ktoré sú teplejšie ale zároveň rovnako ľahko udržiavateľné.

Foto: www.polexpert.ru, www.domechti.ru, www.trgaz.com, www.diz-kuhni.ru, www.interiorno.ru

 

© WEBY GROUP
Publikovanie a ďalšie šírenie článkov zo zdrojov internetového portálu Stavebník.sk, alebo ich jednotlivých častí, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu spoločnosti Weby Group s.r.o zakázané. V prípade, že máte o ďalšie šírenie článkov záujem, nás kontaktujte na adrese stavebnik@stavebnik.sk

18127